Stockholms byggnadsförening

Stockholms Byggnadsvärlds väletablerade neutrala forum för information, fri debatt och umgänge över fackgränserna.

Välkommen till Stockholms Byggnadsförening!

Föreningen stiftades 1848 och idéen om kunskapsutbyte, information, diskussion och det personliga umgänget över fackgränserna är kärnan i verksamheten än idag.

I den egna fastigheten i Stockholms city har medlemmarna skapat ett neutralt forum – Bygget - med högt i tak för de yrkesverksamma i Stockholms byggnadsvärld.

Föreningen har ca 2 100 ledamöter från alla yrkeskategorier inom Stockholms breda byggnadsvärld.

I dagsläget är det svårt att sia om det bara blir digitala möten, eller möten på plats med få eller fullt i Markeliussalen. Vi bevakar utvecklingen och följer FHM rekommendationer.

Senaste information om läget och vad som gäller för olika aktiviteter och arrangemang går att läsa på hemsidan.

Jorden runt i 55 exempel på hållbar arkitektur

Årets första föreningsmöte den 19 januari fick hållas utan deltagare på plats, eftersom smittspridningen av coronaviruset fått förnyad fart. Men mötet sändes digitalt och åhörarna framför skärmarna fick lyssna på Alexandra Hagen, vd på White arkitekter, och Torleif Falk, Stockholms stads stadsarkitekt, som talade på temat hållbar arkitektur i världen, och vad Stockholm kan lära av det.

”En annan stad”: Filmvisning och samtal

Under hösten 2021 har dokumentärfilmen ”En annan stad” visats på festivaler för filmer om arkitektur, design och stadsplanering i Rotterdam och Milano samt i Istanbul där den vann andra pris. Den har också utmärkt sig på flera andra festivaler runt om i världen. Den 6 december var det visning av filmen på Bygget exklusivt för föreningens medlemmar.

Wille Crafoord höll takten i högtidstalet

Årets uppdrag att högtidstala hade getts till Wille Crafoord; känd som underhållare, svensk hiphop med gruppen Just D och med podden Våradrömmarsstad om Stockholms historia. Och högtidstalet blev inte alls så som det brukar vara. Tillsammans med bandet Undret, tog Wille med medlemmarna genom Stockholms historia från istiden till Kungsgatans invigning. Det blev en musikalisk, historisk beskrivning av Stockholm med nedslag i specifika årtal, platser och händelser.

Stockholms Byggnadsförening
Norrlandsgatan 11 111 43 Stockholm